Oral kirurgi og oral medisin

Oral kirurgi har siden 1953 vært en odontologisk spesialitet i Norge og utgjør en egen disiplin innen odontologisk utdanning, klinikk og forskning. Fagdisiplinen oral kirurgi og oral medisin omhandler diagnostikk og kirurgisk/medisinsk behandling av sykdommer i munnhulen, kjevene og tilgrensende deler av ansiktet. Sammenhengen mellom oral helse og generell helse har avgjørende betydning for diagnostikk og behandling innen området oral kirurgi og oral medisin.

Spesialistutdanningen er ett 5-årig utdanningsprogram etter avsluttet tannlegeutdanning.
Eksempler på oralkirurgisk behandling er operasjon av visdomstenner, retinerte tenner, endodontisk kirurgi/rotspissamputasjoner, cystectomier, benoppbyggninger (sinuslift, bentransplantat), tanntransplantasjoner, bløtvevsplastikk, biopsier, behandling av slimhinnelidelser, kjeveleddslidelser og implantatbehandling.

Faget oral kirurgi omfatter også behandling av tann- og kjeveskader, brudd- og bløtvevsskader og rekonstruksjon av medfødte og ervervede defekter og misdannelser. Skaden eller defektens art og omfang avgjør om behandlingen kan gjøres ved en poliklinisk klinikk eller må gjøres ved en oralkirurgisk/kjevekirurgisk avdeling ved sykehus.