Krone

En tannkrone fungerer som et beskyttende skall for en tann som er skadet av karies, en stor fylling eller av andre årsaker hvor tannens opprinnelige styrke og form trenger å gjenopprettes. Den erstatter tannens ytre del helt og sikter mot å gjenskape tannens naturlige utseende og funksjon. 

Hva er en tannkrone? 

En tannkrone består vanligvis av porselen, metall eller en kombinasjon av disse materialene. Valget av materiale avhenger av krav til estetikk, funksjon og plassering i munnen. Porselen er populært for sin evne til å etterligne den naturlige tannens utseende, mens metallkroner tilbyr større styrke og holdbarhet. 

Bruksområder for tannkroner 

  • Store kariesangrep: Når en tann har en omfattende skade som ikke kan repareres med en vanlig fylling. 
  • Etter rotfylling: For å beskytte den behandlede tannen og gjenopprette dens funksjon. 
  • Sprukne tenner: For å forhindre ytterligere sprekker og skade. 
  • Estetiske grunner: For å forbedre utseendet på misfargede eller dårlig formede tenner. 

Når en fylling ikke er nok 

I noen tilfeller er en tann såpass skadet at en vanlig fylling ikke er tilstrekkelig for å gjenopprette dens form, funksjon og styrke. En fylling tilbyr begrenset rekonstruksjon og kan ikke alltid garantere den strukturelle stabilitet som en skadet tann krever. En tannkrone blir da et godt behandlingsalternativ, siden den fullstendig dekker tannen og gir et omfattende beskyttelse mot ytterligere forverring. Denne metoden forsterker tannen ved å tilby et robust lag som effektivt håndterer tyggepresset, noe som minimerer risikoen for fremtidige problemer. 

Alternative behandlingsmetoder 

I tillegg til tannkroner finnes andre protetiske behandlingsalternativer som kan være passende avhengig av situasjonen:  

  • Skallfasetter: Tynnere enn kroner og festes på tannens forside for å forbedre utseendet. 
  • Tannbroer: Brukes for å erstatte en eller flere manglende tenner ved å feste seg på nabotennene. 
  • Tannimplantater: En permanent løsning for å erstatte manglende tenner, der en titanrot settes inn i kjevebenet. 
  • Tannproteser: Avtagbare alternativer for å erstatte flere manglende tenner eller hele tannsett. 

Tannkrone eller tannbro? 

Forskjellen mellom en tannkrone og en tannbro er hovedsakelig deres funksjon og bruksområde. En krone dekker og beskytter en enkelt tann, mens en bro brukes til å fylle hullet der en eller flere tenner mangler. Broen festes på nabotennene, som kalles for pilar- eller støttetenner. De slipes ned og fungerer som støtte for broen slik at du kan få tilbake tyggefunksjonen og andre manglende funksjoner. 

Forebyggende tiltak 

For å unngå behovet for en tannkrone, er det viktig å opprettholde god munnhygiene gjennom regelmessig tannbørsting, bruk av tanntråd og regelmessige tannlegebesøk for å forebygge tannproblemer før de utvikler seg. 

Tannkroner hos Festningen Tannklinikk

Vi tilbyr skreddersydde tannkroner som gjenoppretter funksjon og estetikk for skadede tenner. Vi bruker den nyeste teknologien for å sikre at din behandling blir både effektiv og komfortabel. 

Kontakt oss i dag

Å ta vare på din munnhelse er en livslang reise. Ved å velge oss får du tilgang til kvalifisert og omsorgsfull tannpleie som hjelper deg å opprettholde et sunt smil. Kontakt oss i dag for å undersøke om du har behov for en tannkrone eller annen protetikk. Vårt mål er å gi deg en trygg tannpleieopplevelse med best mulig resultat.