Sykdom i munnhulen

Mer enn bare hull – Oppdagelse av munnhulesykdommer

Mens mange forbinder tannlegebesøk med sjekk av hull i tennene, er det viktig å være oppmerksom på at munnhulen kan være stedet for en rekke andre tilstander og sykdommer. Regelmessig tannlegekontroll er grunnleggende for å oppdage og håndtere disse tilstandene tidlig.

Ulike sykdommer og tilstander i munnhulen

Gingivitt og periodontitt – Mer enn bare tannkjøttbetennelse

Gingivitt: Kjenner du noen ganger at tannkjøttet ditt blir ømt, hovner opp eller kanskje blør når du pusser tennene? Det kan være tegn på gingivitt; en mild form for tannkjøttbetennelse. Det er ofte noe du kan tak i selv.

Periodontitt: Hvis du merker at tennene føles løse eller at tannkjøttet trekker seg tilbake, kan det være tegn på sykdommen periodontitt. Dette er en mer alvorlig form for tannkjøttproblem. Her angriper betennelsen ikke bare tannkjøttet, men også vevet som holder tennene på plass. Få hjelp av tannlege eller tannpleier med en grundig undersøkelse. Ved tidlig oppdagelse, kan du unngå de mest alvorlige konsekvensene.

Sår og slimhinne forandringer

Sårdannelser som after og herpes sår kan være smertefulle, men går over av seg selv. Vedvarende sår bør imidlertid undersøkes av en fagperson.

Slimhinneforandringer som for eksempel lichen planus og andre sår i munnhulen, må følges nøye opp. Da kan det være nødvendig å utføre en biopsi (kirurgisk vevsprøve) for å utelukke ondartet utvikling.

Sopp

Sopp som for eksempel candida albicans, kan forekomme for eksempel etter langvarig bruk av antibiotika og ved nedsatt immunforsvar.

Infeksjoner og skader

  • Infeksjoner i munnhulen kan dukke opp av ulike årsaker, og de kan by på ubehagelige symptomer. Å få en rask diagnose og riktig behandling er viktig for å få en god munnhelse. Husk at selv små ubehag kan være tegn på noe som trenger behandling.
  • Skader fra snusbruk kan forårsake permanente endringer i munnhulen. Det er derfor avgjørende for de som bruker snus å være oppmerksomme på slike endringer. Å ta vare på munnhelsen din er en investering som vil lønne seg.

Kreft og betennelser i kjeven

  • Ta umiddelbart kontakt for undersøkelse om du oppdager vedvarende sårdannelser. Tidlig oppdagelse er en avgjørende faktor i behandlingen av mulig alvorlige tilstander.
  • Kjevebetennelse kan være utfordrende å oppdage. De krever ofte avanserte diagnostiske metoder for å bli oppdaget, som kjeverøntgen. Å være oppmerksom på endringer i munnhulen og søke faglig hjelp når du er usikker, kan være avgjørende for din munnhelse.

Regelmessig kontroll og trygghet

Selv om alvorlige tilstander i munnhulen er sjeldne, er det viktig å utføre regelmessige kontroller hos tannlege eller tannpleier. Disse kontrollene er en forsikring for din munnhelse. Ved å oppsøke tannlegen jevnlig, kan eventuelle problemer oppdages og behandles tidlig. Gjør en innsats for å ivareta din munnhelse og bestill din tannlegekontroll i dag.