Tannfraktur

Sprekk i tannen 

En sprekk i tannen kan oppstå av flere årsaker, som å bite på noe hardt, en skade fra en ulykke eller slitasje. Sprekken kan variere i størrelse, fra veldig små sprekker som knapt er synlige med det blotte øyet, til større sprekker som kan forårsake smerte og ubehag. Hvis du har en sprekk i en tann, er det viktig å raskt la en tannlege undersøke skaden. 

Hvordan vet jeg om jeg har en sprekk i en tann? 

Det er flere tegn som kan tyde på at du har en sprekk i en tann. Du kan oppleve plutselig smerte når du tygger eller når tannen utsettes for veldig kaldt eller varmt. Noen ganger kan smerten komme og gå, noe som gjør det vanskelig å identifisere nøyaktig hvilken tann som er problemet. Visuelt kan en sprekk være vanskelig å se, spesielt hvis den ligger på baksiden av tannen eller under tannkjøttslinjen. 

Hvordan kan sprekken ha oppstått? 

Sprekker i tennene kan oppstå av flere årsaker: 

  • Traume mot munnen: Å få en smell mot ansiktet eller å falle og slå i munnen kan føre til sprekker. 
  • Tygge på harde objekter: Å tygge på is eller hardt godteri kan i uheldige tilfeller føre til en sprekk i tannen. 
  • Bite av ting: Å bruke tenner for å åpne flaskelokk eller bite av tråder setter unødvendig stress på tannemaljen. 
  • Slitasje: Slitasje på grunn av bruxisme (tannskjæring) kan gradvis svekke emaljen og forårsake sprekker. 

Det er viktig å beskytte tennene og unngå å bruke dem som verktøy for å prøve å forhindre sprekker i tennene. 

Sprekk og løse deler 

Hvis en del av tannen er i ferd med å løsne eller allerede har løsnet, er det viktig å handle raskt. Selv om man bør unngå å belaste den skadede tannen, er det bra å pusse forsiktig i området om mulig. Mange er redde for å pusse et “frakturområde”, noe som dessverre kan føre til flere komplikasjoner. Kontakt med en tannlege bør skje umiddelbart for å vurdere skaden og diskutere passende behandling. 

Behandlingsalternativer 

Behandling av sprekker og skadede tenner avhenger av skadens omfang og plassering. Her er noen av protetikkbehandlingene som kan være aktuelle: 

  • Fyllingsterapi: Ved overfladiske og mindre sprekkdannelser er fylling med plast ofte det foretrukne behandlingsalternativet. 
  • Skallfasetter: Ved mindre sprekker kan også skallfasetter, tynne lag av porselen som festes på tannens overflate, være en effektiv løsning for å gjenopprette utseendet og beskytte mot ytterligere skader. 
  • Kroneterapi: Ved omfattende skader eller alvorlige sprekker kan en krone, et beskyttende deksel av porselen eller metall rundt tannen, anbefales for å gjenopprette tannens form, funksjon og utseende. 
  • Broterapi: For å erstatte en eller flere manglende eller skadede tenner ved siden av hverandre, kan en tannbro som er festet til tilstøtende tenner, være en effektiv løsning. En tannbro kan brukes hvis sprekken eller skaden på tannen er for stor og tannen må fjernes. 
  • Tannproteser: Disse brukes for å erstatte en eller flere manglende tenner og er avtagbare. 
  • Implantater: En mer permanent løsning som innebærer at en titanskrue festes i kjevebenet med en krone oppå. Denne prosessen kan ta flere måneder, men gir et naturlig utseende og følelse. 

Viktigheten av rask handling 

Ved tegn på sprekker eller skader på tannen, er det kritisk å ikke utsette å søke profesjonell hjelp. Ved å handle raskt kan man forhindre ytterligere skader og finne en holdbar løsning på problemet. 

Protetikk hos Festningen Tannklinikk

Hvis du tror at du har en sprekk i tannen, kontakt oss på Festningen Tannklinikk så snart som mulig. Vi tilbyr et bredt spekter av protetiske løsninger, alt fra enkle skallfasetter til komplekse implantatbehandlinger. Vårt mål er å gjenopprette både funksjon og estetikk for dine tenner, slik at du kan vende tilbake til et bekymringsløst liv med god munnhelse.