Tanngnissing

Å gnisse tenner er et vanlig problem som kan føre til en rekke ulike komplikasjoner. Årsakene til at man gnisser tenner kan være mange og variere fra person til person, men ofte handler det om stress eller søvnforstyrrelser. Det er viktig å identifisere og ta tak i disse problemene for å forebygge skader på tennene og unngå langvarige helseproblemer. 

Hvorfor gnisser man tenner og hva kan man gjøre med det? 

Tanngnissing, også kjent som bruxisme, er en handling hvor man ubevisst gnisser eller presser tennene mot hverandre. Dette kan skje både under søvn og i våken tilstand, ofte som en reaksjon på stress eller angst. For å lindre ubehag og beskytte tennene fra ytterligere skader kan en bittskinne være en effektiv løsning. En bittskinne er en beskyttelse som du har i munnen, vanligvis om natten, for å redusere trykket og forhindre at tennene gnisses mot hverandre.  

Forebygge tanngnissing

Det finnes flere tiltak du kan gjøre selv for å redusere eller forebygge tanngnissing. Å redusere stress gjennom avslapningsteknikker, som meditasjon eller yoga, kan være til hjelp. Også bevissthet om å ikke presse kjevene sammen i løpet av dagen kan minske symptomene. Hvis problemet vedvarer, er det viktig å søke profesjonell hjelp for å utforske ytterligere behandlingsalternativer, slik som et individuelt trenings-/avslapningsprogram og/eller en bittskinne. 

Hva kan skje hvis du ikke tar tak i problemet? 

Hvis tanngnissing ikke behandles, kan det føre til alvorlige problemer. Kronisk tanngnissing kan forårsake smerter i kjeven, hodepine og forstyrrelser i kjevefunksjonen som vanskeligheter med å tygge og andre komplikasjoner som kan påvirke din generelle livskvalitet.  

Tannslitasje 

Når tenner gnisses mot hverandre, oppstår et konstant trykk og friksjon som kan føre til at tennene sakte, men sikkert, endrer form og slipes ned. Denne prosessen kan resultere i at tannflatene blir flate og emaljen, som er tennenes ytre beskyttende lag, blir tynnere og mer sårbar. Når emaljen slites ned, blir det underliggende dentinet mer eksponert, noe som kan føre til økt sensitivitet, risiko for karies og at tenner sprekker (går i stykker). 

Når bør du søke tannbehandling? 

Det er viktig å søke tannbehandling hvis du opplever ømhet i kjeven, hodepine om morgenen eller hvis din partner påpeker at du gnisser tenner i søvnen. Tannlegen kan hjelpe til med å identifisere årsaken til problemet og anbefale passende behandling.  

Bittskinne 

Å få en bittskinne starter med et besøk hos tannlegen, der en vurdering gjøres av ditt behov. Deretter tas et avtrykk av tennene dine som brukes for å lage en skreddersydd bittskinne. Når bittskinnen er klar, får du instruksjoner om hvordan og når den skal brukes for best mulig resultat.  

Behandlingstid 

Behandlingstiden med en bittskinne varierer avhengig av individets spesifikke behov og situasjon. I mange tilfeller merker pasienter en forbedring innen noen uker, men kontinuerlig bruk kan være nødvendig for langsiktig lindring og beskyttelse mot ytterligere skader på tennene.  

Ta tak i tanngnissing hos Festningen Tannklinikk

Legger du merke til at du gnisser tenner og ønsker å gjøre noe med det? Ta kontakt med oss på Festningen Tannklinikk, så kan vi avgjøre om en bittskinne eller et annet behandlingsalternativ passer best for deg. Vi forstår viktigheten av å bevare din tannstruktur og arbeider for å sikre at tennene dine forblir sterke og sunne slik at både du og tennene dine kan fungere på best mulig måte.